FAQ

“I have reached an age when, if someone tells me to wear socks, I don’t have to”

- Albert Einstein

JA MAAR... Sinds het woonzorgdecreet van 13 maart 2009, het decreet van 15 februari 2019 betreffende de woonzorg en de daaruit vloeiende uitvoeringsbesluiten spreekt men niet meer van een serviceflat, maar van een assistentiewoning. Het verschil tussen een assistentiewoning en een serviceflat ligt hem in het feit dat een assistentiewoning wettelijk erkend kan worden. Dit zorgt ervoor dat de bewoner beter beschermd is.

Residentie Beaux-Arts II zal een erkende Groep van Assistentiewoningen zijn.

NEEN. U kan alle zorgen krijgen die u wenst of nodig heeft. Je blijft dus zorgeloos wonen in jouw assistentiewoning tot het einde. De enige uitzondering hierop is wanneer je niet meer in regie bent van uw leven, tenzij de inwonende partner dit wel is.

JA. Het is uw flat. Blijf dus gerust beroep doen op uw poetsvrouw, klusjesman, kapper,...

JA. Normaal gezien bedraagt de minimumleeftijd 65 jaar. Maar voor 25% van de assistentiewoningen wordt een afwijking toegestaan als blijkt dat deze woonvorm de beste oplossing is voor u.

JA. Zolang het geen hinder veroorzaakt voor de andere bewoners is elk klein huisdier welkom.

JA. In Residentie Beaux-Arts woont u net als in uw eigen huis. U gaat en staat waar en wanneer u wilt. Zin in een familiefeestje? Maak gerust gebruik van onze eventruimte

JA. De inrichting van uw flat kiest u helemaal zelf. Zo creëert u dat echte thuisgevoel. 

De assistentiewoningen rijzen inderdaad als paddestoelen uit de grond. Maar studies wijzen uit dat er in de nabije toekomst nog een tekort zal zijn. De babyboomgeneratie komt eraan en de vraag naar asistentiewoningen zal aanzienlijk stijgen.

Maak dus altijd een grondige vergelijking tussen de verschillende aanbieders. Hoe wordt de zorg georganiseerd? Wat wordt bedoeld met 24/24 en 7/7? Wordt een oproep daadwerkelijk beantwoord met de aanwezigheid van een persoon of alleen via een callcenter?

Net wanneer u zich nog goed voelt, maakt u de beste keuze voor de toekomst. Welke keuze? Een plaats waar u nog in alle vrijheid en zorgeloos geniet van het leven, ook als uw gezondheid tijdelijk of permanent acheruit gaat.  Daarom geven iedereen het advies om niet te wachten en zelf tijdig te kiezen waar u op uw oude dag wil wonen. Kies zelf nu … of er wordt later voor u gekozen.

Onze focus ligt optimale levenskwaliteit. Dankzij ruimer leefvertrekken en een mooie tuin bijvoorbeeld. Maar vooral gezellig samen zijn, Gezellig samenzijn, samenwerken, betekenisvolle relaties, ...

  • 12% i.p.v. 21% BTW 
  • Vrijstelling onroerende voorheffing 
  • Nettorendement +/- 3,5% 
  • Belegging op lange termijn 

Indien u uw assistentiewoning wil verhuren, dan zoeken wij (de beheersinstantie) een geschikte huurder voor u. Bovenop uw meerwaarde op het vastgoed, kan u reken op geïndexeerde huurinkomsten. 

In uw assistentiewoning heeft u een volledig uitgeruste keuken, dus u kiest zelf of u in het interne restaurant wenst te eten. U kan bij ons ontbijten, lunchen en dineren. Wenst uw familie te komen eten? Dat kan in het publieke restaurant van Residentie Beaux-Arts.

De term ‘levensloopbestendig wonen’ geeft aan dat de appartementen geschikt zijn voor jong en oud, in geval van fysieke handicaps of chronische ziekten van de bewoners. Alle deze appartementen zijn voorzien van bredere deuren, drempelluwe overgangen, kortom het is een volledig rolstoeltoegankelijk appartement. De verschillen met een assistentiewoningen zijn:

  • Voor een assistentiewoning moet u 65+ zijn (mits uitzonderingen) en een flat levensloopbestend wonen is voor jong en oud.
  • Een assistentiewoning valt onder het decreet van de woonzorg, terwijl aan flat levensloopbestendig wonen onder de klassieke huurwetgeving valt.
  • Bij de aankoop van erkende assistentiewoningen geniet u van 12% BTW i.p.v. 21% BTW, bent u vrijgesteld van onroerende voorheffing en zorgt de beheerinstantie voor de verhuur van uw flat. Bij de aankoop van een nieuwbouw flat levensloopbestendig wonen betaalt u 10% registratierechten op de grond, 21% BTW op de constructie, bent u niet vrijgesteld van onroerende voorheffing en dient u de verhuur van uw flat zelf te regelen.
  • Bij een assistentiewoning geniet u vanaf dag 1 van de zorg- en dienstverlening, terwijl u dit in een appartement levensloopbestendig wonen kan activeren wanneer u dat wil.
Contacteer ons